(Päivitetty: 30.11.2023)

Alle 2000 euron suuruiset pikalainat tulevat olemaan pian historiaa kun pikavippien korkokattoasetus astuu voimaan 1.6.2013. Tämän jälkeen alle 2000 euron lainan korko ei saa olla yli viitekorko + 50 %. Tämä on iso pommi koko luottoalalle ja ennen kaikkea ihmisille, jotka ovat tottuneet turvautumaan pienen luokan pikavippeihin. Tämän jälkeen ei ole enää mahdollista paikata ylimääräisiä pieniä rahareikiä vipeillä, sillä korkokattoasetus tekee niiden myöntämisestä kannattamatonta.

Pikavippien vähentyminen lisää kulutusluoton myöntämistä

Pikavippien korkokattoasetuksesta on toisille hyötyäkin, sillä kulutusluottojen menekki tulee väkisinkin kasvamaan ja firmat tulevat varmasti kukoistamaan. Ihmisten lainan tarve kun ei katoa mihinkään. Jos ei ihmeitä tapahdu, niin uusi asetus tulee lisäämään suurempien lainojen ja kulutusluottojen ottamista huomattavasti. Pikavippien korkokattoasetuksen määräämisen syinä olivat mm. ylivelkantuuminen ja ihmisten maksuhäiriömerkintöjen merkittävä nousu. Tämä ei kuitenkaan käy järkeensä, sillä vippien osa maksuhäiriömerkinnöistä yksinään on ollut lähes mitätön ja suuremmat luotot sekä pankkilainat olivat pääsyynä velkapuhelinsoittoihin vuosina 2009-2012.

Suurin osa vippifirmoista lopettaa luoton myöntämisen

Iso osa vippifirmoista lopettaa toimintansa ja osa rupee myöntämään kulutusluottoja. On mahdotonta sanoa jatkaako jokin firma vielä pikavippien parissa, kate yhtä vippiä kohden kun tulee olemaan jatkossa olematon. Asetuksen myötä myös tekstiviestiveloittaminen tullaan kieltämään eli lisätuottoa ei irtoa sitäkään kautta.  Jokainen kulutusluottoa tarjoava firma on tällä hetkellä onnellisessa asemassa, sillä Kesäkuun jälkeen ihmiset ottavat niiden kautta enemmän lainaa, sillä muita lainalähteitä ei ole.