Ensinnäkin suosittelemme lukemaan pääartikkelin lainaa 5000 euroa. Tämä on pieni päivitys siihen ja katsaus samalla vuoteen 2018. Lainat 5000 euroa 2022 vuonnaSuuret lainasummat kannattaa aina lainata joko kulutusluottoina tai vertaislainoina. Pikavippeinä näin suuria summia ei yleensä pysty lainaamaan – ja jos pystyykin, ei pikavipin joustamattomampi maksuaika yleensä ole kovin käytännöllinen suuren summan takaisinmaksua ajatellen. Verkosta lainan saa helposti ja nopeasti täytettävän hakemuksen kautta, ja rahat saa tililleen melko nopeasti. On todella monia yrityksiä, joiden kautta 5000 euron lainaaminen onnistuu, mutta kaikki paikat eivät myönnä näin suuria lainoja. Summa on myös sen verran suuri, että pienituloisen ihmisen kannattaa harkita rahan lainaamista kanssahakijan kanssa; yhteisvastuullisen lainan takaisinmaksussa ovat käytettävissä kahden ihmisen tulot. Kanssahakijan on yleensä oltava samassa osoitteessa asuva puoliso.

Miksi kannattaa ottaa laina netistä 2022, eikä pankista?

Verkosta saatava laina on useamman ihmisen tavoiteltavissa, kuin pankkilaina. Tämä on hyvä asia, sillä pienituloinenkin ihminen saattaa tarvita joskus hieman suurempaa lainaa; pankista näin suurta lainaa ei pienillä tuloilla välttämättä saa lainkaan. Pankkilainan hakuprosessi on paljon hitaampi verkosta haettavan lainan hakemiseen kuluvaan aikaan verrattuna. Yleensä pankin henkilökunta on tavattava henkilökohtaisesti ennen lainapäätöksen saamista, ja tähän voi kulua aikaa. Kaikki menot eivät kuitenkaan voi aina odottaa; verkosta saatavan kulutusluoton voi saada omalle tililleen usein jo saman päivän aikana.

Kulutusluottoa 5000e

Kulutusluotto on suurempi kertaluotto, joka maksetaan takaisin kuukausierissä. 5000 euron suuruinen laina on todennäköistä saada maksettua takaisin 3-4 vuoden aikana, jos kuukausierät tahtoo pitää kohtuullisina. Jos tulot riittävät suurempien kuukausierien maksuun, kannattaa maksuaika tietenkin pitää mahdollisimman lyhyenä; liian lyhyt maksuaika voi kuitenkin joskus aiheuttaa maksuongelmia. Laina-aika kannattaa siis aina valita siten, että kuukausierä pysyy realistisena omiin tuloihin nähden.

Vertaislainaa 5000 euroa

Verkosta voi nykyään saada myös vertaislainaa. Tämä on kulutusluottoon verrattuna hieman hitaampi vaihtoehto, mutta toisaalta lainan voi saada vertaislainana hieman yleistä tasoa halvemmalla. Tässä vaihtoehdossa rahoitusyritys toimii ainoastaan välikätenä; raha siirtyy yksityisten ihmisten välillä. Sijoittajat lainaavat rahaa sitä tarvitseville ja kasvattavat samalla sijoitukselleen korkoa. Vertaislainahakemuksen voi laatia netissä. Hakija toivoo itselleen sopivaa laina-aikaa ja lainan korkoa. Sijoittaja hyväksyy tai hylkää tämän tarjouksen. Hän voi myös ehdottaa itselleen sopivampaa järjestelyä, jolloin lainasumma, korko ja maksuaika voivat muuttua. Tällöin hakijan tehtäväksi jää hyväksyä tai hylätä sijoittajan ehdottama sopimus. Liian pientä korkoa ei kannata toivoa, sillä esimerkiksi alle kymmenen prosentin korko on todennäköisesti sijoittajan kannalta epäedullinen. Pitkä maksuaika on sijoittajan kannalta yleensä hyvä asia, sillä tällöin hänen sijoittamansa raha kasvaa korkoa pidemmältä ajalta. Joka tapauksessa laina on mahdollista saada vertaislainana edullisemmin, kuin kulutusluottona tai pikavippinä. Vertaislaina sopii asiakkaalle, joka haluaa yrittää saada markkinatasoa edullisemman lainan, ja jolla ei ole kova kiire saada rahoja käyttöönsä. Hakuprosessi on nimittäin hieman pidempi kuin kulutusluotossa.

Mihin tarkoitukseen lainan voi ottaa?

Lainan voi ottaa itse valitsemaansa tarkoitukseen. Toisin kuin pankkilainoissa, lainantarjoaja ei kysy, mihin lainatut rahat laitetaan. Yleisiä käyttökohteita ovat asunnon takuuvuokran tai käsirahan maksaminen, auton hankkiminen, asunnon sisustaminen tai remontointi sekä pidemmälle suuntautuvat ulkomaanmatkat. Kohteita on yhtä paljon kuin asiakkaitakin. Laina kannattaa ottaa, jos jotakin kalliimpaa on hankittava pikaisella aikataululla, eikä omia säästöjä ole käytettävissä riittävästi, tai omalle säästämiselle ei ole aikaa.  Esimerkiksi matkan voi tällä keinolla maksaa osamaksuna, mikä ei yleensä ole vaihtoehtona matkojenvälittäjillä.

Minkä ikäinen henkilö voi saada 5000 euron lainan?

Erittäin nuoren henkilön on melko epätodennäköistä saada myönteistä lainapäätöstä 5000 euron suuruisen rahasumman lainaamisesta. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi alle 20- vuotiaalla henkilöllä on erittäin harvoin käytössään sellaisia säännöllisiä tuloja, joiden turvin lainan takaisinmaksusta voisi suoriutua asianmukaisesti. Tämä nimittäin vaatii vakituista työsuhdetta, joka ei todennäköisesti tule päättymään laina—ajan kuluessa. Yli 20- vuotias henkilö on jo melko hyvässä asemassa lainan saamisen kannalta. Kuitenkin vasta 25- vuotias henkilö voi saada lainan mistä tahansa ja tehdä laajempaa lainavertailua. Kuitenkin voidaan ajatella, että yli 20- vuotias voi saada 5000 euron lainan ainakin joltain yritykseltä.

Millä ehdoin lainan voi saada?

Iän lisäksi tärkeä kriteeri on puhdas luottotietorekisteri. Lainaa myönnetään vain erittäin harvoin sellaisille henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä. Toisinaan laina voidaan kuitenkin myöntää, jos asiakkaalla on korkeintaan kaksi maksuhäiriömerkintää, jotka on jo maksettu pois. Ylipäätään vanhoista veloista kannattaa aina pyrkiä eroon aina ennen uuden velkavastuun ottamista. 2022 tuo uusia tuulia Hakijalla tulee olla vakituinen osoite Suomessa, mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnukset sekä henkilökohtainen pankkitili, jolle laina voidaan maksaa. Mobiilivarmennetta ja verkkopankkitunnuksia tarvitaan henkilöllisyyden luotettavaan varmentamiseen; pelkän henkilötunnuksen käyttäminen olisi liian epävarma tapa. Jotkut lainantarjoajat vaativat asiakkaalta Suomen kansalaisuutta, mutta useimmille riittää hakijan riittävän pitkä oleskelu Suomessa. Lisäksi asiakkaalla tulee olla säännölliset tulot. Joillekin yrityksille tämä tarkoittaa sitä, että hakijan työsuhde on vakinainen, eikä se saa olla koeajalla. Joillekin riittävät esimerkiksi säännölliset eläketulot. Erittäin pienituloisille henkilöille myönnetään kuitenkin luultavasti pienempi lainasumma kuin 5000 euroa.

Miksi lainavertailua kannattaa tehdä?

Lainavertailun tekeminen on erittäin tärkeää. Eri lainantarjoajien välillä on suuria eroja siinä, millaista korkoa lainoille kertyy. Lisäksi jotkut kulutusluoton tarjoajat veloittavat muun muassa erilaisia järjestelykuluja, jotka voivat kustantaa jopa satasia. Lainavertailussa kannattaa käyttää hyödykseen monelta verkkosivulta löytyvää lainalaskuria, mutta myös omaa matikkapäätä. Yleensä edullisimmassa lainassa on matalin vuotuinen korko – paitsi silloin, kun erilaisia järjestelykuluja tulee lainasumman päälle paljon. Vertailun avulla voi siis säästää paljon rahaa. Laskuri ilmoittaa yleensä myös sen, kuinka paljon lopullinen takaisin maksettava summa tulee olemaan laina- ajan ja koron perusteella. Tämä summa vaihtelee suuresti yritysten välillä – joskus summa voi jopa kaksinkertaistua, kun taas joidenkin yritysten kohdalla laina ehtii kasvaa korkoa vain tuhat euroa.  

Millainen korko lainalla on?

Lainojen korot vaihtelevat suuresti. Jotkut yritykset tarjoavat lainaa alle kymmenen prosentin korolla, kun taas jotkut lainat kasvavat korkoa jopa yli sata prosenttia. Myös korkoja kannattaa vertailla lainavertailun aikana. Vertaislainassa lainan korkoon saa itse vaikuttaa. Tällöin se voi olla paljon pienempi, kuin yleisesti tarjolla olevilla kulutusluotoilla.

Kuinka laina maksetaan takaisin?

Laina maksetaan takasin maksusuunnitelman mukaisissa kuukausierissä. Asiakkaalle lähetetään lasku kotiosoitteeseen, sähköpostiin tai verkkopankkiin. Paras tapa varmistua siitä, että laina tulee maksetuksi aina ajallaan, on suoramaksusopimuksen tekeminen. Tällöin lainan kuukausierä siirtyy automaattisesti lainan tarjonneen yrityksen tilille eräpäivänä. Asiakkaan täytyy huolehtia vain siitä, että tilillä on eräpäivänä riittävästi katetta, että lainaerä voi siirtyä. Maksu ei tällöin voi mitenkään unohtua, eikä lasku voi myöskään kadota. Paperinen lasku voi kadota postissa, tai asiakas voi kadottaa sen – sähköpostilasku taas voi joutua vahingossa esimerkiksi roskapostiin. Tällöin lasku voi jäädä maksamatta, ja sen päälle voi tulla viivästyskuluja. E-laskussa näitä riskejä ei ole.

Voiko maksuvapaita kuukausia pitää?

Maksuvapaita kuukausia voi yleensä pitää vuodessa tai koko laina- ajan kuluessa 1-2 kappaletta. Lainantarjoaja ilmoittaa laskulla, kun asiakas voi pitää maksuvapaan kuukauden. Yleensä se on mahdollista siinä vaiheessa, kun lainaa on jo lyhennetty asianmukaisesti esimerkiksi neljän kuukauden ajan. Maksuvapaat kuukaudet eivät kuitenkaan voi yleensä olla peräkkäisiä kuukausia.

Miten nopeasti lainan saa käyttöön?

Kun hakee lainaa verkosta, lainapäätöksen saa aina nopeammin kuin pankista. Usein sen voi saada jo saman päivän aikana, jolloin myös rahat siirtyvät tilien välillä todella nopeasti. Joskus hakemuksen käsittelyssä voi kuitenkin kestää jonkin aikaa, jos esimerkiksi hakijan tulot eivät luultavasti riittäisi lainan hoitamiseen ajallaan. Tällöin voidaan tarjota myös haettua pienempää lainasummaa. Vertaislainojen kohdalla lainapäätöstä voi joutua odottamaan hieman kauemmin. Kaikki riippuu siitä, millaisella aikataululla sijoittaja ja asiakas pääsevät sopimukseen lainaehdoista.

Tarvitaanko vakuutta ja takaajia?

Vakuutta ja takaajia ei tarvita. Sen sijaan hakijan tulojen täytyy olla sellaiset, joilla lainan takaisinmaksusta voi suoriutua.

Miten maksuongelmien kanssa kannattaa toimia?

Maksuongelmien ratkaisemisessa asiasta puhuminen on kaikkein tärkeintä. Ensimmäiseksi asiasta täytyy kertoa luoton myöntäjälle. Useimmiten on mahdollista laatia uusi maksusuunnitelma, jota asiakas pystyy noudattamaan paremmin. Myös maksuvapaan kuukauden pitäminen toimii hyvänä ensiapuna maksuongelmissa. Jos maksuvaikeudet ovat syvemmällä ja maksukyky on pitkäaikaisesti tai pysyvästi heikentynyt esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi, ei kannata missään tapauksessa ottaa uutta, suurempaa kulutusluottoa asian ratkaisemiseksi. Vaikeudet seuraavat takuulla myös seuraavaan lainaan, vaikka tilanne helpottuisikin tilapäisesti. Tämän sijaan kannattaa olla yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja Takuu Säätiöön. Näiltä tahoilta voi saada taloudellista ja sosiaalista apua, sekä todella matalakorkoisia järjestelylainoja joustavilla maksuehdoilla.