Onko edessä remontti, jonka kustannuksista ei ole vielä ihan täyttä varmuutta? Vai iskivätkö yllättävät menot, joiden korjaamiseen olisi hyvä olla käytössä jatkuva luotto? Näihin ja moniin muihin tilanteisiin soveltuva laina on joustoluotto.

Joustoluotto on todella nopea ja joustava laina, johon ei sisälly vakuuksia. Sen suurin ero muihin lainoihin verrattuna on, ettei koko lainasumma tule kerralla tilille. Sen sijaan lainanhakija saa itselleen tiettyyn rajaan asti yltävän jatkuvan luoton, jota voi nostaa tilille käyttöön omien tarpeiden mukaan.

Joustavat luotot ja lainat ovat kasvattaneet suosiotaan vuonna 2024

Joustoluotot 2024

Uusimpia suosikkeja:

Korkokulujen ja muiden kustannusten osalta homma menee niin, ettei niitä tarvitse maksaa kuin pankkitilille nostetusta summasta. Ja kun lainaa makselee takaisin, vapautuu sitä myös jälleen käyttöön.

Mihin kaikkeen joustoluottoa sitten voikaan käyttää ja kelle sitä ylipäätään myönnetään? Entäpä mistä löytyy markkinoiden paras joustoluotto? Näihin ja moniin muihin joustoluottoihin liittyviin kysymyksiin vastataan tällä Kulutusluottoa24 -sivulla, jossa voi helposti vertailla eri lainantarjoajia ja löytää sitä kautta edullisimman joustolainan.

Mikä on joustoluotto?

Joustoluotto on kulutusluottoihin lukeutuva vakuudeton laina, jota on mahdollista nostaa myöntävän lainapäätöksen jälkeen omalle pankkitilille joustavasti omien tarpeiden mukaan. Suurin ero muihin lainoihin verrattuna on se, ettei koko summaa ole pakko nostaa kerralla, vaan osan varoista voi jättää odottamaan myöhempää ajankohtaa.

Joustoluotto on lainantarjoajan myöntämä jatkuva luotto, jota haetaan yleisimmin noin 10002000 euroa. Korkeampia ja myös alhaisempia summia on tosin mahdollista hakea, jos vain tarve vaatii. Olipa summa mikä tahansa, voi rahaa saada hyvinkin nopeasti tilille omien limiittien puitteissa.

Joustoluotossa korkoa ja muita kuluja maksetaan vain niistä varoista, jotka nostaa omalle tilille. Joustoluoton voi sitten maksaa pois joko osissa tai kerralla, ja sen jälkeen rahat ovat jälleen nostettavissa.

Joustoluotto & sen toimintaperiaate käytännössä

Joustoluotto, joka tunnetaan myös nimellä joustolaina, muistuttaa ikään kuin luottokorttia. Fyysistä korttia itselleen ei kuitenkaan saa, vaan kaikki toimii virtuaalisen luottotilin voimin. Lainantarjoaja antaa lainanhakijalle luottorajan, jonka puitteissa on mahdollista tehdä lainanostoja aina silloin, kun itse haluaa.

Ja kulut ja korot koskevat vain sitä osaa, jonka omalle tilille on nostanut.

Joustoluottojen vertailu on tärkeää

Joustolaina on mahdollista maksaa takaisin pienemmissä osissa tai kerralla. Luoton saa sitä myötä takaisin käyttöön, kun sen on saanut maksettua takaisin. Miten tämä toimii käytännössä?

Mikäli on saanut vaikkapa 2 500 euron joustoluoton ja nostaa siitä tilille 1 000 euroa, jää luottotilille odottamaan 1 500 euroa. Kuluja ja korkoja maksetaan sitten siitä nostetusta 1 000 eurosta. Ja kun luottotilille maksaa takaisin esimerkiksi 700 euroa, on käytettävissä 2 200 euron edestä luottoa.

Joustoluotto vs. kertalaina

Kertalaina Joustoluotto
Koko summa nostetaan kerralla tai ennalta sovituissa erissä Asiakas voi nostaa lainaa joustavasti omien tarpeiden mukaisesti
Tarve hakea aina uusi laina Takaisin maksetun lainan voi nostaa aina uudestaan käyttöön
Korko lasketaan heti kättelyssä koko lainasummalle Korkoa maksetaan erikseen jokaisen noston osalta.

Joustoluotto – Kenelle sitä myönnetään?

Joustoluotto ei sovi ihan jokaiselle, vaan sitä varten tulee täyttää tiettyjä ehtoja. Joustoluotto 18v on yleensä iän puolesta minimivaatimus, mutta osa lainantarjoajista edellyttää vielä korkeampaa ikää. Jotta varma joustoluotto on mahdollista saada, tulee täyttää vielä muun muassa nämä kriteerit:

 • Säännölliset tulot
 • Puhtaat luottotiedot
 • Vakituinen osoite Suomessa

Joustoluotto opiskelijalle

Onko joustoluotto opiskelijalle mahdollinen, kun otetaan huomioon aiemmin mainitut kriteerit? Monet rahoituslaitokset myöntävät hieman yllättäenkin joustoluottoja myös opiskelijoille. Tähän tarvitaan tietenkin säännöllisiä tuloja, joihin myös opintotuet lasketaan. 

Pelkkä opintotuki ei kuitenkaan riitä siihen, että olisi mahdollista saada suuri joustoluotto helposti. Jos käy kuitenkin töissä opiskelujen ohella, todennäköisyydet saada suuri joustoluotto pienen sijaan nousevat isolla kädellä. 

Kannattaa kuitenkin luoda realistinen budjetti omista tuloista ja menoista, jotta joustoluotto takaisinmaksu onnistuu yllättävissäkin tilanteissa.

Joustoluoton lisäksi opiskelijoilla on mahdollista saada esimerkiksi luottokortti, kulutusluottoa ja opintolainaa. Laina on kuitenkin aina lainaa!

Mitä tarkoittaa vakuudeton joustoluotto?

Tälläkin sivulla on mainittu jo muutamaan otteeseen, että joustoluotto on vakuudeton laina. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, ettei lainan hakemisessa tarvitse olla mukana lainavakuuksia tai takaajaa.

Tällaisiin vakuuksiin lukeutuvat muun muassa:

 • Metsätilat
 • Asiakirjat
 • Kiinteistöt
 • Fyysiset esineet

Joustoluotto vertailu – Miten löytää paras joustoluotto?

Netti ja maailma muutenkin on pullollaan tahoja, jotka tarjoavat joustolainoja niinpä lainavertailu on aina paikallaan. Kuten arvata saattaa, parhaimman vaihtoehdon löytäminen näin suuresta joukosta voi olla omin avuin vähintäänkin haastavaa.

Jotta itselle paras joustoluotto löytyy, kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa näihin lainojen ominaisuuksiin:

 • Kokonaiskulut
 • Kokonaismäärä
 • Lainan saannin kestäminen
 • Takaisinmaksuaika

Kaikista parhain joustolaina löytyy yleensä sillä, että tarkastelee lainojen todellisia vuosikorkoja. Miksi juuri niitä? Koska vuosikorkoon on sisällytetty kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Pelkkä nimelliskorko ei siis kerro vielä mitään siitä, onko kyseessä oikeasti paras ja halvin joustoluotto vai ei.

Mihin tilanteisiin joustoluotto sopii?

Joustoluottoa voi hakea ja haetaankin monenlaisiin tarkoituksiin, mutta yleisin syy ovat arjen odottamattomat menot. Oikein ja järkevästi käytettynä joustoluotto on hyvä tapa varautua yllättäviin tilanteisiin ja samalla helpottaa taloudenhallintaa. Riskit ovat hyvin pienet, jos lainaa vain osaa ottaa sen verran kuin mistä itse oikeasti selviää.

Joustolaina voi olla kätevä esimerkiksi remonteissa, joissa epäsäännöllisen kokoisia kuluja tulee pikkuhiljaa. Tällöin kannattaa avata luottotili ja nostaa sieltä aina sen verran lainaa kuin mitä remontti vaatii eri vaiheissaan.

Tässä muutama esimerkki siitä, mihin joustoluottoa kannattaa hakea:

 • Kulkuvälineen korjaus/hankkiminen
 • Mökki- ja kotiremontit
 • Harrastukset
 • Yllättävät kotitalouden menot
 • Matkailu

Joustoluotto heti tilille – Harkitse ennen kuin otat

Paras joustoluotto netistä

Vaikkakin joustoluotto helposti netistä on mahdollinen, ei sitä kannata lähteä hakemaan pää kolmantena jalkana vaikka tarvitsisikin lainaa heti tilille. Tämä ei koske ainoastaan joustolainaa, vaan kaikkia muitakin markkinoiden lainatyyppejä.

Ennen lainan hakemista kannattaa miettiä, voiko lisävaroja saada kasaan esimerkiksi lähipiiriltä. Kannattaa myös pohtia sitä, löytyykö oman katon alta sellaisia myytäviä tavaroita tai vaatteita, joita ei enää itse käytä. Hae joustoluotto vasta, jos näistä kahdesta ei ole apua, ja tee sekin järjellä.

Älä kuitenkaan lähde hakuprosessiin, jos sinulta löytyy jo valmiiksi muita kulutusluottoja ja/tai ei-niin säännöllisiä tuloja. Joustoluotto työttömälle ei ole paras idea, sillä pienten tukien avulla on haastavaa saada luotto maksettua takaisin ja vieläpä ajallaan.

Joustoluotto vai luottokortti?

Onko järkevää ottaa joustoluotto vai luottokortti? Niihin sisältyy monia samantyylisiä ominaisuuksia, kuten jatkuva luotto.

Täysin samanlaisia ne eivät kuitenkaan ole, vaan niihin liittyy muutamia olennaisia eroja. Ja juurikin nämä eroavaisuudet tekevät tietyissä tilanteissa toisesta paremman vaihtoehdon. Suurimpia eroavaisuuksia ovat

 • lainan saamisen nopeus
 • korkokatto.

Luottokortin ja joustoluoton erottaa siis muutama eri tekijä. Kenties olennaisin lainanottajan näkökulmasta on se, että joustoluotot ovat säännöstelty korkokaton sisään useimpien vuosien ajan.

Korkokattojen säännöstely tehdään vuosittain ja näin ollen alhaisempi korkokatto pitää huolen siitä, että joustolainan korot ovat matalammat kuin luottokorttien korot. Näin tilanne menee ainakin useimpina vuosina.

Tililuotossa on myös se hyvä puoli, että sen voi yleensä saada paljon nopeammin kuin luottokortin. Luottokortin saapumisessa voi helposti kestää muutamiakin arkipäiviä, kun taas joustoluotto pankista tai rahoituslaitokselta on käytettävissä parhaimmillaan jo muutamissa tunneissa.

Joustoluoton takaisinmaksu

Joustoluottoa ei ole pakko nostaa kokonaan kerralla tilille, vaan sen nostamiseen liittyy joustavuutta. Sama joustavuus näkyy myös takaisinmaksussa, johon löytyy muutamiakin eri vaihtoehtoja. Yleisimmät vaihtoehdot ovat nämä:

 • Tasalyhennys – Luottoa lyhennetään joka kerta sama määrä, mutta siihen lisättävän koron osuus vaihtelee.
 • Prosentuaalinen – Maksetaan jokin prosentuaalinen osuus takaisin käytetystä limitistä. Yleisimmin noin 2-10 %.
 • Tasaerä – Koron ja luoton yhteenlaskettu summa pysyy aina samana, kuten 60e/kk.

Joustoluoton korottaminen myöhemmin – Onnistuuko se?

Joustoluoton korottaminen voi tulla eteen, jos oma lainantarve muuttuu äkillisesti. Tällöin ei tarvitse panikoida, sillä monet rahoitusyhtiöt mahdollistavat joustoluoton määrän nostamisen, kunhan vain on maksanut aiemmat lyhennykset sovitusti.

Mikäli isommalle lainamäärälle tulee tarvetta, kannattaa olla pikimmiten yhteydessä siihen yhtiöön, jolta lainan on hakenut alun perinkin. Muista kuitenkin myös kilpailutuksen ja vertailun mahdollisuus tällä isommallakin summalla.

Sen lisäksi kannattaa pitää erittäin vahvasti mielessä se, ettei joustoluoton korotus ole asia, johon kannattaa noin vain lähteä. Shoppailu tai bilettäminen ei ole syy nostaa lainan rajaa, vaan sille tulee olla ihan aito tarve.

Joustoluotto: Plussat ja miinukset

Hyvät puolet Huonot puolet
Joustoluoton hakeminen on helppoa ja nopeaa Korko voi olla korkea
Sopii hyvin tilanteisiin, joissa luottoa tarvitsee pitkään Jatkuva luotto voi synnyttää houkutuksen käyttää enemmän rahaa kuin mitä kannattaa
Korkoja ja kuluja maksetaan vain nostetusta osuudesta Mukana myös muitakin kuluja, kuten tilinhoitokulut ja nostopalkkio
Tililuotto on haettavissa useilta rahoitusyhtiöiltä ja pankeilta  

FAQ – Joustoluotto

Mikä on joustoluotto?

Joustoluotto on laina ilman vakuuksia, jota lainanhakijan ei ole pakko nostaa heti kerralla omalle pankkitilille. Sen sijaan hän saa lainantarjoajalta jatkuvan luoton tiettyyn rajaan asti ja tuon rajojen puitteissa lainanhakija voi sitten tehdä nostoja tarpeidensa mukaan.

Miten joustoluotto toimii?

Joustoluoton toimintaperiaate menee niin, että kuluttajan pitää maksaa korkoja ja muita kustannuksia vain niistä rahoista, jotka hän nostaa omalle tililleen. Ja kun lainaa lyhentää, vapautuu luottoa sitä mukaa takaisin käyttöön.

Kuinka joustoluotto eroaa muista lainoista?

Joustolaina eroaa muista lainatyypeistä siten, että lainanantaja myöntää jatkuvan luoton tiettyyn limittiin saakka, ja vain sen rajan sisällä kuluttaja pystyy tekemään joustavasti nostoja. Korot ja muut kulut koskevat vain tilille nostettua summaa.

Kuka voi saada joustoluottoa?

Lähes varma joustoluotto on luvassa niille, jotka ovat täysi-ikäisiä (joskus enemmän, esim. 20v), asuvat Suomessa ja omistavat puhtaat luottotiedot sekä säännölliset eläke- tai palkkatulot. Joustoluottoa pystyy hakemaan myös toisen henkilön (esim. puoliso) kanssa.

Tämä on järkevämpää kuin yksin hakeminen, sillä laina yhteishakijan kanssa pitää sisällään yleensä edullisemman koron ja myös paremmat lainaehdot.

Onko joustolainalla, joustoluotolla ja joustolimitillä eroja?

Ei ole. Kaikilla näillä nimityksillä tarkoitetaan samaa lainatyyppiä, jota tälläkin sivulla on esitelty tarkemmin.

Mistä löytyy halvin joustoluotto?

Edullisin joustoluotto löytyy puhtaasti kilpailun ja vertailun avulla. Vertailemalla eri lainantarjoajia voi helposti löytää ehdoiltaan edullisimman lainan ja tässä Kulutusluottoa24 -sivusto toimii erinomaisena apurina. Vertailua ei tarvitse lähteä tekemään itsekseen internetin syövereihin, vaan kaikki hoituu näppärästi näiden sivujen kautta.

Uusin päivitys:helmi 4, 2024 @ 17:23