(Last Updated On: 17.9.2020)

Vertaislaina on uusi lainatuote, joka toimii uuden tyyppisin rahoitusmallin pohjalta. Yhteisörahoitus, eli usean yksityisen ihmisen yhdessä rahoittama laina tunnetaan vertaislaina nimellä. Yhteisörahoituksen malli ei ole ollut toiminnassa vielä pitkään ja on monelle lainanhakijalle täysin uusi vaihtoehto. Yhteisörahoituksella mahdollistettu laina heijastelee vahvasti nykyaikaa: keskitetyt pankkijärjestelmät ovat menettämässä yksinvaltiaan asemaa valuuttojen hallinnassa, pientuottajat kilpailevat alueellisesti isojen yrittäjien kanssa niin on luonnollista, että myös rahoituspalveluissa tapahtuu muutoksia.

Hae halpa yhteisörahoitteinen laina!

Vertaislainan korot ovat huomattavasti edullisempia kuin muiden pikalainojen

Joukkorahoitus vs. perinteinen laina

Aiemmin pankit hallitsivat kaikkea lainanmyöntöä, mutta netistä haettavien pikalainojen myötä perinteiset pankit menettivät hallintaansa uusille rahoituslaitoksille. Uudet yritykset eivät perustaneet kivijalkakonttoreita, vaan kaikki toiminta tapahtui netissä. Nopeampaa, halvempaa ja kätevämpää, kuin asioiden hoitaminen konttorissa. Joukkorahoituksessa usean yksityisen ihmisen sijoituksilla rahoitetaan myönnettäviä lainoja. Välityksen hoitaa lainapalvelu, joka pitää huolen sopimuksista, velvoitteista ja muista lainasuhteeseen kuuluvista muuttujista. Välityspalvelu hoitaa lainan sopimuspuolen, samalla varmistaen, että kaikkien lainan osapuolien velvollisuudet hoidetaan kunnolla. Koska rahoitus tulee useasta pienestä lähteestä, jää lainan korot paljon pienemmäksi mitä isojen rahoituspalveluiden lainoissa.

Mikä on vertaislaina?

Yhteisölaina tai vertaislaina, lainatuote syntyi netin antiosta. Netissä ihmisten yhdistäminen on helpompaa, koska toimintaa ei ole sidottu konttorin fyysisiin rajoihin. Yhteisölainoja välittäneet palvelut eivät olisi voineet toimia kuin suurimmissa kaupungeissa, sijoittajien löytäminen olisi ollut liian haastavaa. Vertaislaina tunnetaan myös nimellä P2P – laina, joka tulee sanoista Peer-to- Peer. Vertaisverkot joiden kautta useat isot nettipalvelut toimivat ovat tuttuja, mutta vertaisverkot voivat toimia useaan muuhunkin yhdistymiseen kuin tiedonsiirtoon. Tunnetuin vertaisverkkojen mahdollistama palvelu Torrent – tiedostonjakaminen, missä useat käyttäjät jakavat saman tiedoston pienempiä osia. On huomattavasti nopeampaa kerätä kasaan summa X rahaa useasta pienestä virrasta, sen sijaan että koko laina pyritään hakemaan samalta rahoittajalta.

Vertaislainalla voit itse määrittää lainallesi koron

Joukkorahoitus on uusi keino rahoittaa lainoja

Vertaislainat ja internet

Internetin yhdistävänä aikana kaiken palvelun voi tarjota suoraan omien sivujen kautta, kaikki allekirjoitukset voi hoitaa sähköisesti eikä tarvetta fyysiselle konttorille ole enää olemassa.  Tämä laskee kynnystä sijoittaa yhteisörahoitteiseen palveluun, ja ilman yhteisöä joka rahoittaa ei ole vertaislainoja. Vertaislainat olivat mahdollisia sitten kun välittäjäpalvelut pystyivät keräämään yhteen ison joukon sijoittajia. Näin usea yksityinen pystyi sijoittamaan pienen summan, jonka avulla riskiä sijoittajalle hajautettiin. Lainan hakijalle vertaislaina tarkoittaa ennen kaikkea huomattavasti matalampia vuosikorkoja lainalle, sekä matalampia muita kustannuksia. Lainaa hakeva henkilö voi itse asettaa korkoehdon mitä on valmis maksamaan lainastaan vuosikorkoa. Tämä ei automaattisesti tarkoitta, että saa lainaa haluamallaan korolla. Lainaehtojen tulee olla tarpeeksi houkutteleva myös sijoittajia ajatellen.

Miksi hakea lainaa yksityishenkilöltä?

Tärkein syys yksityishenkilöltä lainan hakemiseen on luoton halvempi hinta. Vertaislaina on korkojen kannalta huomattavasti edullisempi vaihtoehto, kuin pikavippi. Joustoluotot ja kulutusluotot ovat myös kalliimpia vaihtoehtoja. Ainoa vertaislainoja halvempi netistä haettava laina on pikavippi ilman korkoa tai kustannuksia. Yksityishenkilöltä lainaa haettaessa on mahdollista vaikuttaa lainan ehtoihin huomattavasti paremmin, mitä perinteisissä pikalainoissa. Yleensä summan ja maksuajan voi määrittää itse, mutta muut ehdot sanelee lainapalvelu. Vertaislainoissa voi luottoa hakeva henkilö määrittää paljonko haluaa lainalleen korkoa korkeintaan muodostuvan, ja vertaislainan välittäjä etsii omien rahoittajien joukosta henkilöt jotka hyväksyvät tarjouksen. Moni haluaa itse vaikuttaa lainansa ehtoihin, ja vertaisluotto tarjoaa tähän paremman mahdollisuuden kuin joustoluotto tai kulutusluotto. Bitcoinien ja muiden vaihtoehtoisten rahoitusmallien aikakaudella vertaislaina edustaa todella tervetullutta vaihtelua. Yhteisöllisyys on ollut kasvussa niin pienviljelyssä kuin mikrolainoissa, joten on täysin luontevaa nähdä kehityksen jatkuvan tähän suuntaan. Uudet sijoittajat voivat aloittaa sijoitusuran vaivattomasti yhteisölainojen parissa: kun talletus on ja määritetty sopivat raja-arvot sijoitukselle, niin homma toimii kuin itsestään. Vertaislaina toimii loistavasti, jos haluaa omalta osaltaan edesauttaa perinteisten pankki ja lainarakenteiden muuttumista. Muutos lähtee aina ihmisistä, ja lainaa yksityishenkilöltä on voimakas keino edesauttaa muutosta ruohonjuuri tasolta.

Onko laina yksityishenkilöltä halvempi?

Vertaislaina aina halvempi vaihtoehto kuin vippi tai joustoluotto, koska korko yhteisörahoitteisessa lainassa on selvästi edullisempi. Lainalle muodostuvat kustannukset ovat samaa tasoa kuin perinteisissä rahoituslaitosten lainatuotteissa, ja vaikka maksuja tulisi hieman enemmän niin vertaisluotto käy silti halvemmaksi. Joukkorahoituksessa sijoittajat saavat suhteessa hyvän koron talletukselleen, ja lainaajan on mahdollista saada edullisesti rahaa tilille. Pikavippejä halvempi vertaisluotto on ehdottomasti, mutta sillä on omat rajoituksensa, esimerkiksi lainalle ei voi luvata nopeaa käsittelyä, mikäli korkoehdot eivät ole sijoittajille mieluisia. Sijoittaja voi löytyä myös todella matalalle vuosikorolle, mutta käsittelyaikaa ei voi tässä tapauksessa luvata. Parasta on löytää tasapaino edullisen koron ja sijoituskohteen mielekkyyden välillä, näin yhteisörahoitteiselle lainalle löytyy sijoittajia helpommin. Ei kannata käydä ahneeksi, kun tarjotaan mahdollisuus itse määrittää korkoprosentti lainalle. Kannattaa valita myös välityspalvelu, joka on erikoistunut sinulle sopivaan lainasummaan. Pientä lainaa varten kannattaa käyttää vertaislainapalvelua, joka on erikoistunut myöntämään 100 – 500 euron vertaisluottoa.

Kannattaako vertaislainaan sijoittaa?

Vertaislaina on sijoittajan kannalta mielenkiintoinen kohde. Kun yhteisörahoitus on vakiinnuttanut asemansa, se on kasvavissa määrin alkanut saamaan uusia laina—asiakkaita. Uudet asiakkaat ovat lisänneet sijoittajien tarvetta yhteisörahoituksen puolelle, joten markkinat ovat kokeneet luonnollista kasvua. Sijoittajan kannalta vertaislaina tarjoaa keskisuurella riskillä hyviä voittoja. Välittäjäpalvelut lupaavat 7 – 10 % voittoa sijoitukselle, mikä on parempi kuin perinteisissä sijoitusrahastoissa. Koska voitot ovat suuremmat niin samoin ovat myös sijoitukseen kohdistuvat riskit.

Riskit

Vertaislainaan sijoittamisen suurin riski on luonnollisesti maksukyvytön lainanhakija. Mikäli laina otetaan eikä sitä voida maksaa takaisin, niin tappiot yleensä jäävät sijoittajien maksettavaksi. Ulosoton kautta ei yleensä saada velasta takaisin kovin suuria summia, joten maksuongelmien sattuessa kohdalle ei ole paljoa tehtävissä. Perinteisesti korkeampia voittoja lupaavissa sijoituksissa on suurempi uhka menettää rahojaan, mutta onneksi tilanteeseen voi varautua. Sijoittaessa yhteisörahoitukseen joka lainaa rahaa muille ihmisille tulee muistaa, että suomessa on yli 350 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriömerkintä. Tästä voi päätellä, että riskejä sijoittamiselle on aina olemassa, varsinkin jos siinä luotetaan ihmisen takaisinmaksukykyyn. Riskeihin joukkorahoituksessa voi varautua hajauttamalla omat sijoitukset. Sijoitusten hajauttaminen yksityisille lainaamisessa on helppoa, välityspalvelun kanssa tehtävään sopimukseen merkitään esimerkiksi, että korkeintaan 500 euroa saa sijoittaa yhteen lainaan. Näin 5000 euron sijoituksen voi pilkkoa 10 pienempään osaan. Jos jotain ikävää tapahtuu, niin suurin mahdollinen tappio yhdestä lainasta on vain 1 / 10 osa sijoituksen arvosta.

Miten hakea vertaislainaa

Vertaislainan hakeminen on erittäin helppoa ja vaivatonta. Hakuprosessi on melkein identtinen minkä tahansa pikalainan hakemisen kanssa. Pikalainoissa isoin ero lainaehdot, mitkä ovat usein valmiiksi päätetty lainapalvelun toimesta. Vertaislainassa on siis hieman enemmän valintoja tehtävänä, mutta pääsääntöisesti hakeminen käy aivan samalla tavalla kuin pikalainojen kohdalla. Valinnat koskea tietenkin lainasummaa, laina-aikaa mutta myös lainalle muodostuvaa korkoa.

Yhteisörahoitus on uusin tapa rahoittaa pikalainoja

Vertaislaina mahdollistaa edullisen lainanhakemisen yhteisörahoituksen avulla!

Vertaile lainaa

Vertaislainan hakeminen alkaa lainapalvelun valinnalla, kuten mikä tahansa muukin pikalainan hakemisessa. Lainahaun avulla voi helposti ja nopeasti suodattaa esiin kaikki suomessa toimivat yhteisölainaa myöntävät palvelut. Näet listalta kaikki tarvittavat tiedot rahoituslaitosta koskien, jotta voit helposti tehdä oikean valinnan lainapalvelua valittaessa. Lainapalveluiden välillä kannattaa tehdä vertailua, tärkeitä asioita huomioida on muun muassa: Voitko valita itse laina-ajan, voitko valita itse lainaprosentin ja voiko lainalle asettaa ylä ja alarajat korkoprosentin suhteen? Ehdottomasti kannattaa myös tarkistaa kaikki lainalle muodostuvat kulut, vaikka yleisesti vertaislainan saa halvemmalla kuin perinteiset pikalainat. Silti kaiken ylimääräisen maksaminen on turhaa, ja jos kulut voi välttää nopealla lainapalveluiden vertailulla, niin miksi ei?

Hae vertaislainaa

Kun sopiva vertaislainoja välittävä palvelu on löytynyt, on aika siirtyä tekemään hakemusta saadaksesi lainaa 1000 euroa. Hakemuksen täyttäminen käy vaivattomasti, tärkeimmät kysymykset sekä isoimmat erot pikavippiin tulee esiin tässä kohtaa: Paljonko olet valmis maksamaan lainalle korkoa, ja kuinka pitkä takaisinmaksuaika lainallesi tulee? Nämä kohdat kannattaa miettiä huolella, koska lainaajat eivät rahoita lainoja mitkä eivät maksa tarpeeksi korkoa sijoitukselle. Sijoittajat haluavat luonnollisesti rahoilleen sekä riskilleen vastinetta, joten liian alhaiseksi ei korkosummaa kannata määrittää. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että mitä suurempi korkoprosentti, sen varmemmin ja nopeammin lainalle löytyy tarvittavat rahoittajat. Osa lainapalveluista ei tarjoa mahdollisuutta itse määrittää korkoprosenttiaan, vaan palvelulla on automaattisesti määräytyvä korko. Kaikki palvelut tekevät luottoarvioin, mikä vaikuttaa lainalle muodostuvaan korkoprosenttiin.

Vertaislainoja myöntävät palvelut

Yhteisörahoitteiset vertaislainat ovat vielä suhteellisen uusi lainatuote, mutta suosio kasvaa koko ajan. Lainasummat ovat kasvaneet samaa tahtia, kun uudet sijoittajat löytävät yksityisen lainanrahoituksen sijoitustuotteena. Ei ole mitenkään mahdoton skenaario, että yhteisörahoitteiset lainat kasvavat ajan myötä kilpailemaan perinteisten lainapalveluiden kanssa ihan tosissaan. Mitenkään mahdotonta ei ole tilanne, että yhteisörahoituksena myönnetty laina pakottaa perinteisiä lainapalveluita laskemaan omia korkojaan, ja muuttamaan palveluitaan enemmän avoimiksi

Fixura

Vertaislainojen ehkä tunnetuin myöntäjä suomessa. Tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden hakea vertaislainaa laajalta skaalalta, lainasummat vaihtelevat 1000 – 10000 euron välillä. Lainan lyhennysaikataulu on erittäin joustava ja saat valita sen itse, miten laina maksetaan takaisin. Fixuran myöntämä laina on siis kulutusluotto ilman vakuuksia. Sitä voi hakea kuka tahansa suomalainen, jolla on vähintään 21 vuotta ikää ja luottotiedot kunnossa.

Lainaaja

Lainaaja palvelusta saa lainaa yksityishenkilöltä 800 – 6000 euroa. Lainan takaisinmaksuaika Lainaaja palvelussa on 23 – 36 kuukautta, mikä on pidempi kuin muissa vertaislainapalveluissa. Kaikki Lainaaja – palvelun myöntämät luotot ovat myönnetään ilman vakuuksia tai takaajia, joten lainaa voi hakea täysin omatoimisesti. Lainalle saa kiinteät kulut, jotka ovat 7,5% lainasummasta ja se veloitetaan vain kerran. Ikäraja Lainaaja palvelussa on 22 vuotta vertaislainan hakemiselle.

Fellow Finance

Fellow Finance tarjoaa vertaislainoja useille lainasummille, yhteisörahoituksella saa lainaa yksityishenkilöltä 500 – 15000 euroa. Lainalle myönnetään 2- 7 vuotta takaisinmaksuaikaa, joten korkoprosentin saa todella pieneksi. Fellow finance on varmasti eräs halvimpia lainoja mitä markkinoilla on tarjolla, pitkä maksuaika ja vertaislainan matalat korot yhdessä mahdollistavat nämä hinnat. Fellow Finance tarjoaa mahdollisuuden lyhennysvapaisiin kuukausiin, eräpäivän muutoksiin sekä muihin tukipalveluihin lainan hoitamiseen.

Lopuksi

Vertaislaina on loistava vaihtoehto perinteiselle kulutusluotolle tai joustolainalle, korot ja kustannukset jäävät huomattavasti pienemmäksi kuin muista vaihtoehdoissa. Pikavippinä yhteisrahoitus ei palvele niin hyvin, mutta muiden lainatuotteiden kohdalla vertaislaina on loistava vaihtoehto. Sijoittajille vertaislainat tarjoavat paljon mahdollisuuksia, kannattaa ehdottomasti tutkia vaihtoehtoja sekä sijoituksille luvattuja korkoja. Joka tapauksessa yhteisörahoituksella on paljon tarjottavaa lainamarkkinoille, joten suosittelemme ehdottomasti tutkimaan tarjolla olevat vaihtoehdot! Löydät parhaat vertaislainat nopeasti ja vaivattomasti Kulutusluottoa24.fi sivuston lainahaun avulla.